Kdaj je pravi čas, da začnemo s podjetništvom?

Če vprašam ‘stare mačke’ podjetništva, rečejo, da je najbolje začeti v študentskih letih. Če pa vprašam študente, jih večina reče: “Najprej diplomo, da je ‘za zihr’, potem bom pa razmišljal o tem …”

Sama sem mnenja, da so študentska leta najbolj primerna za začetke podjetništva. Zakaj?

  • država plačuje zdravstveno zavarovanje,
  • hrana na študentske bone je IZREDNO ugodna,
  • študentski status omogoča izredno veliko popustov, ugodnosti na vseh področjih,
  • v večini primerov študentje živijo še pri starših – torej ni stroškov gospodinjstva, elektrike, vode, ki so lahko precej visoki,
  • večinoma je v ozadju še pomoč staršev,
  • nimajo še lastne hiše (kar pomeni manj stroškov, več časa),
  • nimajo še otrok (kar pomeni več časa, manj skrbi in obveznosti, manj stroškov),
  • imajo dovolj časa (Ja vem, vsi študentje govorijo, da nimajo nikoli časa. A če primerjamo z zaposlenim z dvema otrokoma in lastno hišo, ki je po možnosti še v gradnji, kmalu vidimo, da je v študentskih časih res več časa.).

Študentje – v bistvu res nimate kaj za izgubiti. Precej lažje je “sprobavati” ali vam uspe ali ne v času študija, ko kljub morebitnem neuspehu, vaša eksistenca ne bo ogrožena.

Ko pa imate že hišo v gradnji, redne mesečne stroške elektrike, vode, ogrevanja, ko so od vaših finančnih prilivov odvisni tudi otroci, je pa težje malo “sprobavati” ali bo uspelo ali ne. Ker podjetništvo je prav to – velik riziko.

Še posebej punce.

V večini primerov je nekako tako: punce študirajo do cca 24. leta. Potem kakšno leto ali dve iščejo službo, redno zaposlitev, tako da se zaposlijo pri cca 26 ali 27-ih letih. To so pa že leta, ko si v večini že želijo imeti otroke. Vmes je še morebitna gradnja stanovanja ali hiše (vsaj 2 leti). Ko se odločijo za otroka, so 9 mesecev noseče, potem so vsaj eno leto večinoma z otrokom … Večina punc ima vsaj 2 otroka, tako da so potem spet 9 mesecev noseče, spet vsaj eno leto doma … In imajo že 32 let, otroka, partnerja in lastno hišo ali stanovanje. In zato je toliko težje poizkušati s podjetništvom, saj so v ozadju že finančne obveznosti vsak mesec in si le redko katera upa “reskirati” ali bo naslednji mesec dobra plača ali ne.

Ker glavna pomanjkljivost podjetništva je prav ta – ni varnosti, ki bi zagotavljala, da bo 15. v mesecu zagotovo vsaj x evrov dohodka.

In prav zato – vsaj za pridobivanje izkušenj v podjetništvu, so študentska leta res najboljša. Nekaj let, ob študiju, si pridobivate izkušnje. Po cca 4-ih letih pa imate že toliko znanja in postavljenih temeljev, da se je bistveno lažje trdno postaviti na samostojno pot.

Zato bi tako rada spodbudila to mlado generacijo, da se bolj vključuje v podjetništvu. Tudi, če kasneje ne boste podjetniki – boste vsaj pridobili kvalitetne izkušnje, katere vam bodo vedno prav prišle.

Avtor članka: Petra Skarja

Internetni vir: http://www.petraskarja.com/zasluzek-na-internetu/zelim-si-da-bi-vec-mladih-slo-v-podjetnistvo/